The Blog
Write the description.
Posted maj 5 2013 by Maria in Dania z mięsa with 0 Comments
Pałki kurczaka nadziewane mielonym mięsem

Świnka w kurczaku, czyli danie dla mięsożerców. Uwaga przygotowane zawczasu, można podać z grilla!

Dla 4 osób:

4 pałki z kurczaka
200g mięsa mielonego
1/2 cebuli (lub 1 mała)
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka oregano
pieprz ,sól, majeranek

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Pałki odfiletowujemy –  obkrawamy kość na około i zsuwamy mięso w dół, tak by odsłonić kość – odcinamy kość,  pozostawiamy 3 ostatnie cm.  Cebulę i czosnek siekamy, dodajemy do mielonego mięsa, doprawiamy pozostałymi przyprawami, mieszamy. Faszerujemy mięsem kurczaka. Każdą pałkę zawijamy w folię aluminiową, pieczemy 30 minut. Zdejmujemy folię z kurczaka, zmieniamy termoobieg na górną grzałkę lub grilla i pieczemy, aż skórka nabierze ładnego złotego koloru. Ostatni krok należy pominąć, jeśli nie chcemy podawać kurczaka natychmiast, wtedy zostawiamy w folii, aż wystygnie i możemy w dowolnym momencie podsmażyć lub położyć na grilla.

Leave a Reply

Copyright 2011 Dondix by Moonthemes.com - Allrights Reserved.